«La dificultat de l’escriptura de la història». Reseña

Sangrá_2

 

Amb un ús acurat (i frustrant) de fonts d’història oral, complementat per una extensa documentació que contradiu els fets viscuts, Rastros de rostros es pot considerar com un assaig sobre el fracàs en l’escriptura de la història, sobre la limitació del discurs historiogràfic, sobre la boira de la guerra entre les històries oficials, les històries oficioses, i la impossible suma de memòries parcials i divergents, silenciades i en extinció; entre el conjunt contradictori d’experiències personals i la impossible construcció d’una memòria col·lectiva consensuada.

Rastros de rostros és un documental en forma de llibre (…) Una veu en off que destaca els silencis sobre els testimonis, les absències sobre les presències, i el contrapunt d’una documentació que falseja la realitat en la mateixa proporció que els detractors de la història oral consideren que menteixen els entrevistats. Al cap i a la fi, en la història contemporània, com en el present quotidià, vivim envoltats d’anàlisis incompletes i interpretacions deformades. I aquesta assumpció, reconeguda a gairebé cada plana, és el punt principal d’interès del llibre. Una obra sobre la dificultat d’escriptura de la història. O explicat d’una manera més explícita: l’exercici de la història com a camp de confrontació de memòries. Sovint un combat desigual entre qui, arran de la seva hegemonia (política, social, cultural) pot imposar la seva memòria enfront altres, entre la versió dels vencedors i el silenci dels vençuts.

La reseña completa se puede leer en «La dificultat de l’escriptura de l’història», de  Xavi Díez, en Trípodos, núm. 34, Barcelona, 2014

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s